Geschiedenis

Op 28 mei 2022 werd de 80ste editie van de Pim Mulierloop gelopen. Een simpel rekensommetje zou ons laten denken dat de eerste editie in 1942 zou hebben plaatsgevonden. Maar dat is niet het geval want deze loop heeft een rijke en interessante geschiedenis. De Pim Mulierloop is het oudste hardloopevenement van Nederland en werd in 1878 voor de eerste keer georganiseerd door Pim Mulier (geboren op 10 maart 1865 en overleden op 12 april 1954). De eerste Pim Mulierloop werd gehouden op landgoed Rooswijck te Velsen-Noord. Het programma was een 100 meter sprintwedstrijd en een veldloop van 2000 meter met hindernissen. De toen 13-jarige Pim Mulier won ook beide afstanden. Pim Mulier een zeer veelzijdig persoon, op en top sportman en oprichter van de eerste voetbalclub, de eerste Nederlandse tennisclub, oprichter van de Nederlandse Voetbalbond en medeoprichter van de Nederlandse Atletiekbond en nog veel meer, dat kun je hier lezen.

De tweede Pim Mulierloop, hiervoor maken we een grote sprong in de tijd. Op 26 januari 1937 vindt de tweede editie plaats, georganiseerd door de Turnvereniging Turnlust. De heer Pim Mulier was hier aanwezig, en vertelde over zijn eerste sportwedstrijd van bijna 60 jaar geleden alvorens hij het startschot loste. Tijdens de prijsuitreiking, door de heer Strengholt toen voorzitter van de K.N.A.U., werd er aan de heer Pim Mulier gevraagd om zijn toestemming te verlenen om ieder jaar te Velsen een Pim Mulierloop te organiseren. Onder daverend hoera werd dit voorstel door het publiek aanvaard en kon de heer Pim Mulier niets anders dan toestemmen. 

Na de oprichting van (Hoogoven) AV Suomi in 1941, werd door Turnlust de organisatie overgedragen aan AV Suomi en zo geschiedde dat de Pim Mulierloop voor het eerst door AV Suomi op 19 april 1942 werd georganiseerd. De Pim Mulierloop vierde in 2022 niet alleen de 80ste editie maar kreeg ook nog een extra feestelijk tintje. Het was 80 jaar geleden dat de organisatie werd overgenomen door Suomi. 

Bron: Met dank aan Ruud Porck die in 1994 De geschiedenis van de Pim Mulierloop heeft beschreven.

Wil je de hele geschiedenis lezen, dat kan! Klik hier om het als PDF te openen.